3-5-16 Arkkitehtuurikilpailut

Uusi keskustakortteli Järvenpäähän – voitokas ehdotus keskusta-alueen kehittämiseksi

Järvenpään Perhelän kaupunkikeskus

L Arkkitehdeille suunnittelu- ja toteutuskilpailun voitto Lujatalo Oy:n arkkitehtisuunnittelukumppanina Järvenpään kaupunkikeskustaan!

Järvenpään kaupunginhallitus valitsi 2.5.2016 Lujatalo Oy:n rakentamaan uutta Järvenpään Perhelän kaupunkikeskusta. L Arkkitehdit vastasi suunnittelu- ja toteutuskilpailuehdotuksen arkkitehtisuunnittelusta.

Järvenpään keskeisimpään kortteliin – rautatieaseman viereen ja kävelykatu Jannen päähän – suunnitellaan uudentyyppistä keskusta-asumisen, palveluiden ja viihtymisen keskittymää.

Suunnitelman ydin on Järvenpään keskustaa yhdistävä läpikuljettava korttelikokonaisuus, jonka hahmo on tunnistettavissa kaikista suunnista lähestyttäessä. Kaksikerroksisen liike- ja palvelutilaosuuden yläpuolelle on suunniteltu monipuolinen noin 400 asunnon asuinkortteli erilaisine asumisvaihtoehtoineen. Rakennuskokonaisuus kasvaa asteittain korkeammaksi kiertyen korttelin ympäri. Suunnitellut tornitalot muodostavat portin kävelykadulle vahvistaen Järvenpään kävelykeskustan identiteettiä.

Uusi kaupunkikeskus toteutetaan palvelemaan järvenpääläisten tarpeita ja toiveita. Keskuksen suunnittelussa korostuu saavutettavuus kaikilla liikkumismuodoilla: kävellen, pyöräillen, julkisella liikenteellä ja henkilöautolla. Kaupunkikeskuksen ensimmäinen kerros tulee olemaan avoin ja viihtyisä. Liiketilat tulevat liittymään saumattomasti kävelykatu Janneen. Kaupunkikeskuksen sisätorilla voidaan järjestää tapahtumia ja pop-up toimintaa vuoden ympäri.

Kortteliin kaavaillaan liike- ja toimitilarakennusoikeutta noin 10 300 k-m2 ja asuntorakentamisoikeutta noin 24 800 k-m2. Rakennus suunnitellaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja innovatiivisia energiatehokkuusratkaisuja hyödyntäen. Järvenpään pitkäjänteinen työ keskustan kehittämiseksi saa kruunun uuden Perhelä-keskuksen myötä.

– Järvenpäässä kulminoituvat kaikki kaupunkikehittämisen vetovoimatekijät. Loistava sijainti, Tuusulanjärvi ja päärata sekä panostukset keskustan kehittämiseen tekevät Järvenpäästä kiistatta Keski-Uudenmaan kiinnostavimman paikan, toteaa Järvenpään elinkeinojohtaja Olli Keto-Tokoi.

– Perhelän korttelin toteuttaminen tulee olemaan Lujatalolle merkittävä hanke. Hanke istuu hyvin Lujatalon strategiaan, jonka mukaisesti se panostaa entistä enemmän suuriin hankekehityskokonaisuuksiin. Kyseessä on yksi Lujatalon historian suurimmista investoinneista, suuruusluokaltaan jopa 130-160 miljoonaa euroa, sanoo Lujatalon aluejohtaja Heimo Hantula.

− Lujatalo näkee Järvenpään erittäin kiinnostavana tulevaisuuden kasvukeskuksena. Järvenpää linkittyy pääradan kautta koko metropolialueen työssäkäyntialueeseen ja on asuinkaupunkina vetovoimainen vihreytensä ja omaleimaisuutensa ansiosta. Uskon vahvasti, että Perhelän hanke tulee olemaan menestys sekä kaupungille että Lujatalolle, kertoo Perhelän kohteen hankejohtajana toimiva Lujatalon Jari Kalme.

Perhelän kaupunkikeskuksen suunnittelu käynnistetään välittömästi. Korttelin rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2017 syksyllä. Liikekeskuksen avajaisia on tarkoitus viettää vuoden 2019 loppupuolella.

Lisätietoja hankkeesta: Järvenpään kaupunki