14-4-15

Pääkonttorille uusi elämä

Katajanokalla, Satamakatu 3:ssa, sijaitsee virtaviivainen rakennus jonka neuvotteluhuoneissa tehdyt päätökset ovat vaikuttaneet kaikkien suomalaisten elämään. Se oli, aivan viime kuukausiin asti, satojen ihmisten työpaikka. Kulmassa korkeuksiin kohoava piippu muistuttaa rakennuksen historiasta; yli 30.000 neliömetrin kokoinen rakennus valmistui 1940, ja se tehtiin alunperin paitsi konttoriksi, myös varastoiksi ja tuotantotiloiksi. Julkisivuihin valittu tumma tiili pysyi tyylikkäänä jopa vilkkaan satama-alueen nokisessa ilmassa.

Nyt 2010-luvulla noesta ei ole enää tietoakaan, vaan raikasta meri-ilmaa pääsee kohta nauttimaan joukko uusia katajanokkalaisia. Tähän Keskon entiseen pääkonttoriin saneerataan yli sata asuntoa sekä hotelli. Poikkeukselliseen kohteeseen tulee yksilöllisiä ja muunneltavia asuntoja; osa on kaksikerroksisia, ja yhdessä sisäpihalle aukeavassa asunnossa on rivissä peräti 12 ikkunaa. Kaikki asunnot on suunniteltu avoimen plaanin periaatteella, eli märkätilat on paketoitu tiiviisti, ja huoneita voi siinä ympärillä olla vaikka kaksi tai kuusi, sen mukaan miten asukas haluaa tilansa käyttää.

Kohteelle on juuri haettu rakennuslupaa, ja näillä näkymin ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan jo 2017. Heistä onnekkaimmilla on oma kattoterassi ja sieltä Helsingin upeimmat näkymät; edessä avautuvaa panoraamaa koristavat Uspenskin katedraali, Suurkirkko, Kauppatori, ja tietenkin, Skattalla kun ollaan, meri.